Aptal Beyin-Dean Burnett | Kitap Yorumlarım
Dr. Dean Burnett, Cardiff Üniversitesi Psikolojik Tıp ve Klinik Sinirbilim Enstitüsü’nde danışman ve öğretim üyesi olarak çalışan ünlü bir sinirbilimcidir. Ayrıca popüler bilim bloğu ‘’Brain Flapping’’ de yazıları vardır. Amatörce stand-up gösterileri de yapmaktadır. ‘Aptal Beyin’ orijinal adıyla ‘The Idiot Brain’ kitabı yazarın son eseridir.

Aptal Beyin İçerik
Aptal Beyin, ilk olarak 2016 yılında ve dili İngilizce olarak basılmış bir eserdir. İngilizce’den Türkçe’ye Atilla Erol tarafından çevrilmiştir. Kitap bilim, psikoloji, sinirbilim gibi alanların girift bir yapı içerisinde ele alınıp, beynin işleyişindeki faktörünü konu ediniyor. Kitap; zihin kontrolü, hafıza, korku, zeka, geleceği öngörmek, kişilik testleri, grup davranışı ve beyinden kaynaklanan hastalıklarla ilgili bölümlerden oluşmaktadır.
Peki beynimiz mucizevi mi? Yoksa aptal mı? Ama bizi diğer canlılardan ayıran en önemli özelliğimizse aptal olamaz. Öte yandan savaşlar, katliamlar, hatalarımız, tembelliklerimizi yaratan da beynimizse, aptal olabilir. Yani beynimiz sınırları çözülemeyen karmaşık bir organ diyebiliriz.
İşte cevaplayamadığımız, kafamızda tüm gün dolaşan soruları tek tek bilinçaltından, öfkeye, beğenme güdüsünden, hazza, zekilikten, özgüvene kadar birçok konu bilimsel ama dili sizi hiç de rahatsız etmeyecek ölçüde yazılmıştır. Çünkü yazarın komedi ile ilgilenmesinin izlerine neredeyse her sayfada rastlıyorsunuz. Hatta kendisiyle bile dalga geçtiği noktalar bolca. Siz de okurken verilen örneklerle günlük yaşantınızla bir bağ kurabileceksiniz. Esprili anlatım sayesinde o teoriler, kavramlar sizi rahatsız etmek yerine gülümsetecek.
Kendi vücudumuzu ve beynimizi anlamlandırmamızı sağlayan bu kitapta en dikkat çekici unsurlardan bir tanesi yapılan deneylerdir. Deneyler sayesinde sinirbilim hakkındaki kavramlar daha anlaşılır ve daha inandırıcı hale getirilmiştir. (Benim en dikkatimi çeken Asch deneyi olmuştu.)
Eğer sinirbilim gibi bilimsel konulara hakimseniz kitap size biraz hafif gelebilir. Nedeni ise, fazlaca boğucu tıp içerikli konular yerine daha çok sosyal psikolojiyi inceleyen gündelik içerikler baskın durumda. Yazarın kişisel kanaatimce asıl amacı, bilimi bireylerin anlayabileceği, gündelik yaşamlarıyla kurgulayabilecekleri, beynin ya da vücudun işleyişlerini nasıl kontrol altına alabileceklerini kolaylaştırmak için bu eseri kaleme almıştır.
Değinilecek bir diğer nokta ise kitabı okurken aklınıza çoğu kez beyninizde 2014 yapımı Lucy filmi canlanacak. (izlemeyenler için kitapla fazlaca bağdaşık güzel bir film.)
Hikaye ve roman gibi bir olay örgüsü olmayan bu eser sizi sıkmadan, hem okurken eğleneceğiniz hem de faydalı bilgiler edinebileceğiniz hem mutlaka kendinizden ayrıntılar bulacağınız güzel bir kitap…
Categories
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.