Skip to content

Bir Katilin İfadeleri: Ted Bundy Belgesel Dizi Konusu, Yorumu ve İncelemesi

Bir Katilin İfadeleri Ted Bundy Belgesel Dizi Konusu Yorumu ve İncelemesi yazımızda: Bir Katilin İfadeleri: Ted Bundy belgesel dizi konusu, yorumu, incelemesi, yönetmeni, senaristi, oyuncu kadrosu, yayınlanma tarihi gibi soruların cevaplarını bulacaksınız…

Bir Katilin İfadeleri Ted Bundy Belgesel Dizi Konusu Yorumu ve İncelemesi

Kendisinden” dünyanın en eğitimli ve en vahşi seri katili” olarak bahsedilen Ted Bundy’nin cinayetlerinin ve hikâyesinin anlatıldığı belgesel ile karşınızdayım. İsmini daha önceden duyduğum için yaptığı akıl almaz olaylar hakkında birçok bilgiye sahip olsam da, bu belgesel ile eksik kalan yerleri de tamamlamış oldum. Hikayede yer alan önemli insanlarla (gazeteciler, avukatlar, polisler, dedektifler..)  yapılan röportajları; haber kesitleri ve ses kayıtlarıyla birleştiren yapımcıların, etkileyici ve sürükleyici bir belgesel ortaya çıkardığını söyleyebilirim.

Dilerseniz öncelikle, “Ted Bundy kimdir?” sorusuyla başlayalım. 1946 yılında gayrimeşru yolla doğan Ted, zor bir çocukluk dönemi geçiriyor. Arkadaşlarıyla yakın ilişkiler kuramamakla birlikte, onları çeşitli yollarla korkutmanın planlarını yapıyor. Kendisinin söylediğinin aksine başarısız bir çocukluk döneminden sonra başarıya doğru giden bir öğrenci profili çiziyor. Hukukla ilgilenmenin yanı sıra devletin politikalarıyla da ilgilenen Ted, ne yazık ki istediği hedeflere bir türlü yaklaşamıyor.

Bu yıllardan sonra kimsenin bilmediği bir ifadeyi ortaya çıkarıyor. Seri katil… 1974’lerden neredeyse 1980’lere kadar 5 farklı eyalette işlediği 30’dan fazla cinayetle, FBI’ın da dahil olmak üzere en çok aranan suçlular listesine adını yazdırıyor. Washington, Oregon, Utah, Idaho ve Colorado eyaletlerinde öldürdüğü genç kadınlara; tecavüz etmesinin yanı sıra, onlara işkence ediyor.

Belgeselin güncel IMDb puanına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir Katilin İfadeleri: Ted Bundy Belgesel İncelemesi

Her geçen yıl kayıp kız vakalarında artış görülmesiyle eli kolu bağlanan polis, soruşturmalarda aşama kaydedemiyordu. Çünkü Ted arkasında ne bir ipucu ne bir eşya bırakıyordu. Dönemin teknoloji yetersizliğini -kendince- harika kullanan Ted, cinayetleri işledikten sonra sokakta elini kolunu sallayarak geziyordu. İnternetin veya haberleşme olanaklarının neredeyse olmaması, davanın gidişatını kötü yönde etkilemekteydi. Kaçırıldıktan sonra kurtulan bir genç kadının yardımıyla birlikte, katilin isminin “Ted” olduğu öğrenildi. O noktadan sonra büyük bir soruşturma gerçekleştiren polisler, katili yakalama umuduyla yanıp tutuşsa da Ted durmak bilmiyordu. Aylar sonra araba kullanırken yakalandı.

(Yakalandıktan sonra 1 kez hapisten 1 kez adliye sarayından kaçan, duruşmalarda kendi avukatlığını kendisi yapan, insanlarla alay eden ve en önemlisi 30’dan fazla insanı öldüren bir kişilik. 1989 yılında elektrikli sandalyede infazı gerçekleştirildi.)

Seri katil teriminin öncüsü olarak tanıtılan Ted Bundy, izlediğim seri katil belgesellerinden en ilginciydi. Hislerimi kelimelere dökmekte zorlanıyorum çünkü insan “neden ve nasıl” demekten kendisini alamıyor. Küstahlığı, kibiri her şeyi bir kenara koyacak olursak “insanı böyle çileden çıkaracak ne olabilir” demeden yapamıyor insan. İnfazından bir gün öncesine kadar işlediği suçları itiraf etmeyen Ted Bundy, her türlü kurnazlığı gerçekleştirmiş oldu.

Belgeseldeki bir diğer güzel nokta ise Mindhunter dizisinin başlayış şekline şahit olmaktı. Ted Bundy ile başlayan seri katil suçunu derinlemesine araştıran FBI; bir ekip kurarak, “bir insan neden cinayet işler, cinayet işlemesini tetikleyen faktörler nedir” gibi soruların cevaplarını aramaya başladı. Diziyi mutlaka izlemelisiniz. Diğer yazılarda görüşmek üzere…

Belgesel fragmanına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Diğer belgesel önerilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir Katilin İfadeleri: Ted Bundy Belgesel Konusu, Yorumu ve İncelemesi yazı sonu…

Liked it? Take a second to support Canberk Hatipoğlu on Patreon!
Become a patron at Patreon!
%d blogcu bunu beğendi: