Skip to content

Coded Bias Film Konusu, Yorumu ve İncelemesi

Coded Bias Film Konusu Yorumu ve İncelemesi yazımızda; Coded Bias film konusu, belgesel yorumu, incelemesi, eleştirisi, Netflix belgeselleri yönetmeni, senaristi, oyuncu kadrosu, yayınlanma tarihi, IMDb puanı, fragmanı gibi soruların cevaplarını bulacaksınız…

Coded Bias Film Konusu Yorumu ve İncelemesi

MIT Media Lab, 1980’li yıllarda “Daha iyi bir gelecek inşa etmek, icat etmek” mottosuyla yola çıkan bir araştırma merkezidir. İnternetteki genel tanımına göre bu ekip; var olan teknoloji, sistem veya bütünlükten faydalanarak yeni bir yapı, proje veya tasarım ortaya çıkarır. Birbirinden farklı meslek gruplarına sahip kişilerin olduğu araştırma merkezinde, önce eğitimler verilirken daha sonra da çeşitli projeler üzerinde çalışmalar yapılır.

Netflix’in 5 Nisan itibariyle yayınladığı 2020 yapımı Coded Bias, izleyenleri MIT Media Lab’in içine götürerek araştırma merkezi hakkındaki büyük bir skandalı ortaya çıkardı. 2020 Sundance Belgesel kategorisinde elde ettiği başarılarla büyük ses getiren yapım ismini ulusal düzeye taşıyarak yerli-yabancı ayırt etmeksizin herkesin ilgisini çekti. Belgesel-film konusu şu şekilde:

Diğer bir belgesel film: Not a Game

MIT Media Lab’ta araştırmacı olarak görev alan Joy Buolamwini, geçtiğimiz yıllarda büyük bir iddiada bulundu. Yüz tanıma yazılımı üzerine çalışan genç kadın, uzun süren araştırmalarının sonunda şaşırtıcı bir keşifte bulundu.

Coded Bias Film Konusu Yorumu

Genç kadına göre; laboratuvarın geliştirmiş olduğu yüz tanıma algoritması kendisinin yüzünü belirleyemiyor, tanıyamıyordu. Neden, niye, nasıl olur gibi sorularının ardından yeni çözüm yolları denemeye başlar. Ve nihayetinde sorunun siyahi olmasından kaynaklandığını keşfetti. Algoritmanın, yüzüne beyaz bir maske taktığında işlediğini ortaya çıkardı.

Yanlış açıyla baktığını, yüzünde görüşü engelleyen başka bir eşyanın olduğunu düşünse de sistem hiçbir şekilde kabul etmiyordu. Algoritma üzerinden yaptığı araştırmalarda ilginç bir detaya ulaştı. Ve yüzüne beyaz bir maske taktığında sorunun çözüldüğünü fark etti. Bu bilginin ortaya çıkması; ırkçılığın ve sınıflaştırmanın bir başka örneği olarak tarihe geçmiş oldu.

Ancak bu sorunun tek sorumlusu MIT değildir. Aylar önce yayınlanan Sosyal İkilem belgeselinde de vurguladığımız gibi ilk sebep; çarpık teknoloji kullanımıdır. İnsanların her anını ele geçiren ve bireyleri istedikleri gibi kullanan teknoloji alt yapıları ve reklamlardır. Sonrasında ise halkını parmaklarıyla yöneten siyasi liderler olduğu söylenmelidir. İnsanları her dakika takip eden ve neticesinde onları ayrıştıran bir düzende olunduğunu eklenmelidir.

Nihayetinde yönetmen Shalini Kantayya, farklı medeniyetlerden topladığı “ele geçirilme ve ayrıştırma” konularını teknoloji ile harmanlayarak büyük bir farkındalığa imza atar. Ve son yılların en başarılı belgeselleri arasına ismini yazdırır. Üstelik bu yapımı ortaya çıkarırken hiç zorlanmaz. Çünkü gerçekler her zaman olduğu gibi meydana çıkar.

IMDb: 7,0

Belgesel fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.

Coded Bias Belgesel Film Konusu, Yorumu ve İncelemesi | Netflix yazı sonu. Diğer içeriklerden anında haberdar olmak için siteye abone olabilirsiniz. Öyleyse sizlere iyi seyirler. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

Liked it? Take a second to support Canberk Hatipoğlu on Patreon!
Become a patron at Patreon!
%d blogcu bunu beğendi: