Skip to content

Eğlenceli Tarih Dersleri Belgesel Konusu, Yorumu ve İncelemesi | History 101

eğlenceli tarih dersleri belgesel konusu yorumu incelemesi

Eğlenceli Tarih Dersleri Belgesel Konusu, Yorumu ve İncelemesi | History 101 yazımızda; Eğlenceli Tarih Dersleri belgesel konusu, yorumu, incelemesi, yönetmeni ve yayınlanma tarihi gibi soruların cevaplarını bulacaksınız…

İzlemesi saatler süren, uzun kurgular üzerine tasarlanmış ve bir o kadar da gerçek hayattan uzak dizi ve filmlerden sıkıldıysanız, izlemeniz gereken şey Eğlenceli Tarih Dersleri. Her ne kadar dizi veya filmlerin yerini tutmasa da; içeriğindeki eşsiz bilgi ve gerçeklerle, bizlere gerçek yaşamı hatırlatan yapımları da izlememiz gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden; sizi sıkmayan, hem eğlenip hem de çeşitli bilgiler öğrenebileceğiniz bir belgeselden bahsedeceğim.

Eğlenceli Tarih Dersleri (History 101); Mayıs 2020’de izleyicilerle buluşan, 10 bölümlük mini dizi tarzında bir belgesel. Her bir bölüm yaklaşık 20 dakikadan oluşuyor ve her bölümde, dünyanın hemen hemen her yerinde görülebilecek problemler ele alınıyor. Bu problemler eski tarihlerden günümüze kadar, çeşitli kıyaslamalar sonucu önümüze sunuluyor ve izleyenleri şok etmeyi başarıyor.

Sosyal İkilem ( The Social Dilemma) Belgeselinin Konusuna Hala Bakmadınız Mı? – Sosyal İkilem

Netflix yapımı Eğlenceli Tarih Dersleri Belgesel bölümleri şu şekilde:

1- Hazır Yemekler

Bu bölümde 2. Dünya Savaşı sonrasında, ABD’de yer alan hazır yemek zincirlerinin nasıl oluştuğunu görüyoruz. Günden güne gelişen fast food üreticileri, artan obezite sorunu ve akabinde gelişen problemler gözler önüne seriliyor.

2- Uzay Yarışı

2. bölümde ABD ile Sovyetler Birliği (SSCB) arasındaki ilişkiler anlatılıyor. Bir yandan soğuk savaş devam ederken, bir yandan da devletlerin uzay üzerine oluşan rekabeti aktarılıyor. Yıllara göre artan teknoloji ve yatırım gücü, bu rekabetin kilidini açıyor.

3- Çin’in Yükselişi

Bu bölümün odak noktası Çin. Çin’in dünya ekonomisinde birinci sıraya gelmesindeki önemli etkenler bizlere sunuluyor. Nasıl bu kadar geliştikleri, nasıl taktikler –taklitler- uygulayarak geldikleri ve orada nasıl kalıcı oldukları bu bölüm aracılığıyla aktarılıyor.

4- Plastikler

Artık hemen hemen herkesin bilinçli olduğunu bir konu üzerine bir bölüm. Plastikler… Artık neredeyse her sektörde kullanılan plastikler, gelişimdeki önemli parçalardan biri. Fakat 7,8 milyar ton atık, bizi ileri mi götürüyor? Yoksa sona mı?

5- Orta Doğu Petrolü

Her gün zamlandığını öğrenerek uyandığımız petrolün, tarihi nereden geliyor? Orta Doğu’ya büyük güç getiren petrol, ekonomiye büyük ölçüde katkı sağladı. Fakat bazı çatışmalara da yol açtı.

6- Robotlar

Günümüzde sayısı giderek artan robotlar, bir başka tartışma konularından biri. Gelişen teknoloji ile işlevleri de artan bu akıllı cihazların geleceği nasıl? Bizlere ne vaat ediyor?

7- Feminizm

Daha geçenlerde; erkeklerin, kadınlardan daha çok maaş aldığı açıklandı. Bu bölümde de bunun gibi ögeler kıyaslama yoluyla bizlere sunuluyor.

8- Nükleer Enerji

Bu bölümde nükleer enerjinin olumlu ve olumsuz noktaları üzerinde duruluyor.

9- AIDS

Geçmişten günümüze sağlık sektöründeki ilerlemeler bizlere sunuluyor. Kusursuza yakın araştırmalar ile hastalığın yok olma süreci aktarılıyor.

10- Genetik

Son bölümde ise insanların yapısı oluşturan DNA’lardan oluşuyor. Hemen hemen her alanda başvurulan genetik araştırması, birçok araştırma konusunun yardımcısı niteliğinde.

Belgeseldeki en güzel noktalardan biri ise bilgilerin veriliş tarzı. Geçen sayılar, istatistikler sizi hiç yormuyor ve sade anlatımıyla odak noktanızı arttırmayı başarıyor. Bir haber olduğumuz bazı konular üzerine gerçekleştirilen akıcı konuşmalar, ufkunuzu geliştirmeye olanak sağlıyor. İzlemekten büyük keyif aldığım ve birçok konuda şaşırtıcı bilgiler edindiğim Eğlenceli Tarih Dersleri Belgesel yazısının sonuna geldik. Umarım siz de beğenirsiniz. İyi Seyirler!

Netflix Platformundan İzleyebileceğiniz Diğer Belgesellere Tıklayarak Ulaşabilirsiniz.

Eğlenceli Tarih Dersleri Belgesel Konusu, Yorumu ve İncelemesi | History 101 yazı sonu…

Liked it? Take a second to support Canberk Hatipoğlu on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Bir Cevap Yazın

%d