Fareler ve İnsanlar Kitap Konusu ve Yorumu | John Steinbeck

Bugün sizlere okumayı sadece bir günde bitirdiğim, hem konusu hem de akıcılığı bakımından aşırı hoşuma giden, Fareler ve İnsanlar Kitap Konusu ve Yorumu hakkında düşüncelerimi paylaşacağım. Roman, Pulitzer ve Nobel Edebiyat Ödüllü usta Amerikalı yazar John Steinbeck tarafından kaleme alınmıştır. İnsan-insan ve doğa-insan ilişkilerini kaleme almakta ismini sıkça duyduğumuz yazar, her romanında olduğu gibi bu romanında da insan, işçi psikolojisi üzerinden çeşitli konulara ayak basmaktadır. 1902’de doğup 1968’de hayata gözlerini yuman usta yazar, 66 yıllık ömrüne onlarca kitap sığdırmayı başarmıştır. Eserlerinin birçoğu sinemaya uyarlanmıştır. Kendisini Gazap Üzümleri adlı kitapla tanıdığımız Amerikalı yazar, kitaplığımızda yer edinmeyi kesinlikle hak ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 100 temel eserden biri kabul edilen Fareler ve İnsanlar, basit ve akıcı üslubuyla birlikte bizlere birçok gündelik hayat problemini aktarıyor. İşçi sınıfı ve üst tabaka arasındaki büyük uçurumu, toplumun vermiş olduğu hayat mücadelesini ve günümüzde de hala etkisini devam ettiren –özellikle ırkçılık- birçok önemli problemi gözler önüne seriyor.
Yazımın ilk paragrafından da bahsettiğim gibi; John Steinbeck hemen hemen her eserinde böylesi konulara değinmiş. Bende “neden her eserinde acaba” diye düşünürken, yazarın geçmişine baktım. Yazarlık kariyeri öncesinde; tezgâhtarlık, ırgatlık, marangozluk, boyacılık, kapıcılık gibi pek çok meslekte çalışmış. Hayatının belirli bir kısmında böyle işlerle uğraştığı için; eserlerine işçi olmanın zorluğunu ve hayat mücadelesinin nasıl olabileceğini çok iyi yansıtmış.
Fareler ve İnsanlar Kitap İçeriği

Hayatta her insanın, en iyi dostum dediği bir kişi vardır. Bu kitap da çok iyi dost olan iki arkadaşın hayat hikâyesini anlatıyor. Birbirlerine çok yakın fakat hem fiziksel hem de karakteristiksel olarak çok zıt olan George Mill ve Lennie Small, her zaman birlikte hareket eden tarım işçileridir. Lennie; uzun, güçlü ama hafıza sorunları yaşayan iyi niyetli birisidir. George ise ekibin zekisi, planlar yapan ve Lennie’e göz kulak olan –ağabey gibi- konumdadır. Lennie yüzünden işinden olan, hiçbir işte veya kasabada sabit bir şekilde kalamayan George, bu durumdan yakınsa da Lennie’nin iyi niyeti yüzünden ondan kopamamaktadır. Lennie’nin de kendisini çok sevdiğini gördüğü ve bildiği için, Lennie’nin sorunlarıyla adeta kendisi yaşıyormuşçasına ilgilenir.
Biz onlara benzemeyiz. Niye mi? Çünkü, çünkü yanımda sen varsın, beni kollarsın, senin için de ben varım. Niyesi bu işte…
Bugün de neredeyse hepimizin düşündüğü gibi, o zaman da para biriktirip “kendi işimizi yapalım” mantığı hâkimmiş. George ve Lennie ikilisinin de büyük bir hayali bulunuyor. Çok çalışıp, para biriktirip birilerinin emirleri altında olmadan kendi işlerini kurabilmek… Kendilerine tarla almak, tavşanlar almak, istedikleri zaman çalışıp istedikleri zaman dinlenmek…
Kitabın ismine ilham veren Robert Burns şiirinde belirttiği gibi; En iyi planları farelerin ve insanların / Sıkça ters gider…” Siz ne kadar hayal kursanız da, yoksulluk altında fare gibi çalışsanız da planlarınız genelde gerçekleşmez… Ama onlar hayallerini gerçekleştirmek için ellerinden gelen her şeyi yaparlar.
Bir yandan da kitapta bulunan diğer karakterler, dönemin önemli sıkıntılarını yansıtmaya devam ediyor. Siyahi olan bir işçinin diğerleri tarafından nasıl dışlandığını ve istenmediğini; zengin patronun biricik oğlunun istediği gibi kırıp geçmesini rahatlıkla görebiliyoruz.
İnsan olmak kolay değildir, hele ki “insanca” yaşanabilecek bir toplum düzeni yoksa!
Okumaktan büyük zevk duyduğum Fareler ve İnsanlar Kitap Konusu ve Yorumu yazımın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Her kitapta olduğu gibi bu eserde de toplumsal sorunların insanları ne hale getirdiğini, insanların hayalleri için neler yapıp yapmayacağı gibi önemli konuları görmüş olduk. Her yazı sonunda bu cümleyi yazıyorum fakat “MUTLAKA OKUYUN”…
Categories
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.