Görmek Kitap Yorumu, Konusu ve İncelemesi
Görmek Kitap Yorumu, Konusu ve İncelemesi yazımızda; Görmek kitap yorumu, konusu, incelemesi, analizi, alıntı, özeti, sözleri, Jose Saramago, Körlük, eleştirisi, hakkında, ana tema, düşünce, dili, yer, mekan, yazarı, yayınlanma tarihi gibi soruların cevaplarına ulaşacaksınız. Keyifli okumalar dileriz…

Saramago’nun klasikleşmiş imzasına bir kez daha şahit olduğumuz Görmek kitabı; yine, bilinmeyen ülkenin bilinmeyen şehrini ele alıyor. Körlük kitabındaki benzer-aynı kriterler dikkat çekerken yazarın anlatısına okurla konuşuyormuş gibi devam etmesi varlığının ispatı gibi duruyor. Nokta ve virgüllerin hâkim olduğu bir hikâye ortaya çıkarken devlet-demokrasi-halk üçgeni konu ediliyor.
Körlük yorumuna buradan ulaşabilirsiniz.
Her yazarın farklı imzaları olduğunu ve bunları sık sık tekrarladıklarını ön görebiliriz. Saramago’nun isimsiz kahramanları, şehri ve başkenti bilinmeyen ülkeleri gibi… Ya da daha genel düşünüp Körlük kitabı ile birleştirmek gerekirse; toplumun bir değişim aradığını, mevcut durumdan memnun olmadığını ve artık kendi hür iradelerinin başkaları tarafından saygı duyulmasını istediklerini…
“Doğarız ve o an sanki ömür boyu sürecek bir pakt imzalamış gibiyizdir, fakat gün gelir, bunu benim adıma kim imzaladı, diye sorarız.”
Körlük’e göre nispeten daha ağır bir dil ile karşımıza çıkan Görmek; yine, devletin oturaklı bireyleri yüzünden oradan oraya savrulan halkı merkezine alıyor. Koltukların, rütbelerin önemli olup; halkın özgürlüğünün, demokrasinin hiçe sayıldığı bir dünyaya ayna tutuyor.
Körlük’teki şehirde bir seçim günü yaklaşıyor. Seçmenler, sandık başındakiler, devlet büyükleri heyecanlı. Halk ise yoğun yağmur sebebiyle evlerinde sıkışıp kalıyor. Bekleme ve gerekirse oylama süresini uzatma kararı alan kimseler; heyecanla beklemeye devam ediyor. Yağmurun durmasıyla birlikte -saat 4- halk -nedense- ani bir şekilde oy vermeye gidiyor. Partiler sop (sol parti), sap (sağ parti) ve mep (merkez parti) olarak şekillenirken oylama sonucunda ilginç bir gelişme yaşanıyor. Oyların yüzde 70’ten fazlası boş oyla sonuçlanırken devlet büyükleri ağır yıkımın altında kalıyor. Bu bir organize suç olmalı… Bu bir devleti yok etme girişimi olmalı… Artık halk gerçek, güçlü devleti görmeli ve cezalandırmalı…
Görmek Kitap Yorumu
“Ne duymak istediğinizi söyleyin de bu konu kapansın.”
Böylece yeni bir seçim günü ve kararı alınır. Üstelik, halkın büyük kesiminin neden boş oy attığını anlayabilmek için topluluğa muhbir ve ajanlar yerleştirilir. Bu sayede halk arasındaki kötü kişiler (!) meydana çıkacak ve kazanan o kimseler olacaktır. Ancak muhbirler hiçbir işe yaramaz. Üstüne üstlük oylama sonucu, ilk oylamadan daha beter (!) hale gelmiştir. Boş oyların sayısı yüzde 80’lere dayanmıştır… Hükümetin olağan üstü hal ilan etme durumu yakındır… Bu beyaz vebayı, salgını yayan kimdir…
Kalan sayfalar hükümetin zorlu mücadelesine (!) ayna tutarken Saramago alıştığımız üslubuna devam eder. Demokrasinin olması gereken ve olmaması gereken yüzlerini okura hissettirmekle kalmayıp Körlük’ü andıran betimlemeleriyle karakterlere bakış açısı sunar. Buradaki betimlemeden kasıt; sizleri alıp, bilmediğiniz ve tanımadığınız şehre koymasıdır. Çünkü Görmek kitabı -belki de- betimleme açısından en yavan kitaplardan birisidir. Körlük’e ziyade daha politik bir hava oluşturur. Ve akıcılık kriteri Körlük’e göre geri kalmaktadır.
Diğer kitap önerilerine göz atmadan geçmeyin. Beğeneceğinizden eminim.
Sonuç itibariyle; Saramago’yu tanıyanların severek okuyacağı bir hikâye sizleri beklemektedir. Henüz bu yazarla tanışmayanların, biraz daha ağırdan almasını gerektiğini belirterek Körlük ile başlamak daha mantıklı olacağını hatırlatmakta fayda var. (İki kitap birbirinin devamı diyenlere pek katılmıyorum.)
Görmek; şehri, ülkeyi hatta insanları tanımasak da hayatın gidişatını sorguladığımız son günlere ilaç gibi gelir. Kaybolmuş hissine itiyor gibi gözükür. Ancak çarenin, geleceğin veya bugünün hazin sonunu iletir. Örnek almalı, gelişmeli ve en önemli kendi benliğini kaybetmeden “görmeye başlamalı ya da devam etmeli” insan…
Görmek Kitap Yorumu, Konusu ve İncelemesi yazı sonu…
Categories
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.