Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? Kitap Okumak İçin Nedenler

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? Kitap Okumak İçin Nedenler yazımızda sizleri; kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır, kitap okumak için nedenler, her gün neden kitap okumalıyız gibi soruların cevapları bekliyor…
Herkese merhaba; karşınıza, yeni bir hayatın olmazsa olmazı diyebileceğimiz bir eylemle çıkıyorum. Kitap okumak… Şimdiden negatif seslerinizi duyar gibiyim. İşte bu yüzden bugünkü yazımda sizlere; Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? Kitap Okumak İçin Nedenler! Neden Her Gün Kitap Okumalıyız? gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağım.
Belki yazının bu noktasına gelene kadar bile çoğu kişi okumayı bırakıp yazıyı terk etti. Sen burada kalan kişi, umarım kendimi ve çevremi motive ettiğim gibi; seni de kitap okumaya teşvik edebilirim.
İlginizi Çekebilir: Nasıl Blogger Olunur?
Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
Sizce kitap okumayı, bir hobi olarak mı yoksa her bir kitabın ayrı ayrı bir bilgi hazinesi olduğu şeklinden mi görmeliyiz? Cevap çok basit. Kitap okumak bir hobi, bir eğlencedir. Önemli olan bu hobiyi gündelik yaşantımıza soktuktan sonra, duruşumuzu ve bilgilerimizi nasıl etkilediğini fark edebilmektir. Kendimizi geliştirdiğimiz, hayata ve dünyaya karşı farkındalık oluşturan ve belki de en önemlisi kaliteli vakit geçirdiğimiz bir eylemdir kitap okumak…
Aranızda, neden en önemlisinin kaliteli vakit geçirmek olduğunu soranlarınız vardır. Bu soruya cevabım şu şekilde olacak: Kitapları, sıradanlaşmış ve basitleşmiş sosyal medya hesaplarında okuduğun tweetler veya paylaşımlar kadar önemsemiyor musun? Hele ki böyle gereksiz işlere saatlerini ayırıyorsan, uzun uzun oyun oynuyorsan, çok fazla televizyon izleyip zamanını öldürüyorsan, aşağıdaki maddeleri mutlaka okumalısın.
Kitap Okuma Alışkanlığını Geliştirmek İçin Ne Yapmalıyım?
Kitap okuyabilmenin en önemli kısmı belki de bu paragrafta başlıyor. Kitap okumak istiyorsunuz ama konsantre olamıyorsunuz veya diğer aktivitelere çok daha fazla vakit harcıyorsunuz. Gelin hep beraber, Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? sorusunun cevabını arayalım.
1- İlgi Alanınıza Uygun Kitaplar Seçin
Hayatta herkesin bir ilgi alanı vardır ki bu filmler için de geçerlidir. Dram, sanat, spor, tarih gibi birçok kitap konusu bulunmaktadır. Siz de başlangıç için sevdiğiniz türde kitapları seçmeye tercih edin. İlk olarak onlarla başlayın ki, kitap okuma alışkanlığınız artsın.
2- Okumaya İnce Kitaplarla Başlayın
Sevdiğiniz kategoride kitap seçtikten sonra kitabın incelik ve kalınlığına dikkat ederek alın. Kitabı kalın almayın, yoksa kitap gözünüzde büyür ve koyduğunuz yerden bir daha elinize almazsınız.
3- Anlamakta Sorun Çekiyorsanız Sesli Okuyun
Bu söylediğime şaşırabilirsiniz fakat büyük ölçüde yararlı olduğunu düşünüyorum. Okuduğunuz yazıları, betimlemeleri sesli okuyun ki kitabın içine dâhil olun. Kafanızda hayal edin, kendinizi o kişinin yerine koyun.
4- Kitabı Hızlı Okumayın
Bu da alışkanlık kazanmanın en önemli basamaklarından birisi. Kitabı bitirebilmek adına okuduğunuz sayfalar, size hiçbir şey kazandırmaz. Sadece kendinizi kandırırsınız. Az sayfa okuyun ama tane tane, anlayarak okuyun.
5- Günde Kaç Sayfa Okuyacağınızı Belirleyin
Başlarda kitap okuma eylemini bir program dahilinde gerçekleştirmek çok önemlidir. Bir programınız olsun, bunu kendiniz belirleyin. İlk başlarda gerekirse 10 sayfa olarak belirleyin fakat her gün 10 sayfa okuyun. Bugün 20 okudum, yarın okumama gerek yok demeyin. İlerleyen günlerde göreceksiniz ki sayfa sayınız 50 olmuş bile.
6- Kitap Okumak İçin Uygun Yer Belirleyin
Eğer sosyal medyadan veya oyununuzdan kopamıyorsanız, bu ikisini kullanamayacağınız bir yere gidin. Bu şekilde daha kolay konsantre olabilir ve kitabın içine dahil olabilirsiniz.
7- Programını Bozma ve Asla Pes Etme
Yukarıda da belirttiğim gibi ayarlamış olduğunuz programı bozmayın. Ne olursa olsun uymaya çalışın ve asla pes etmeyin. Seveceğiniz türdeki kitapların bazıların bütçenize fazla gelebilir; yılmayın ve indirimlere göz atın. İkinci el kitap satan yerlere bir göz atın.
Kitap Okumak İçin Nedenler? Neden Kitap Okumalıyım?
Kitap okumanın, zihinsel açıdan bize getirilerinin neler olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Bu zihinsel getirilerinin yanı sıra; insanların duygularını geliştirmesi, empati kurmayı öğretmesi, kendi doğrularımızı meydana çıkarması gibi buna benzer, ruhen veya bedenen özelliklerimizi de geliştirmekte.
- Kitap okuyarak; bilgi birikiminiz artmaya başlar ve bu size ekstra arkadaş çevresi veya bir sosyal grup imkanı tanır.
- Kitap okumaya başladıktan sonra; gün içindeki kullandığınız farklı kelimelerin sayısı artar ve bu olası bir iş görüşmesinde sizin avantajınıza olacaktır.
- Değişik türde kitaplar görüp, okuyarak; geçmişte veya bugün gelişen olaylar ile ilgili kendi düşünceleriniz oluşmaya başlar. (Bilim, siyasi, spor..)
- Kitap okuduktan sonra; kitabın içindeki tek bir karakter bile size birçok şey öğretebilir: empati kurmak, hayata karşı sabırlı olmak, gerçekleştirdiğiniz iş veya aktivitelere konsantre olabilmek…
- Kitap okumak, hayal gücünüzü geliştirir. Elde etmek istediğiniz hedeflere ulaşabilmek için ilk basamak görevi görür.
Ben de yıllar önce uzun çabalar ve uğraşlar sonunda kitap okuma alışkanlığı kazanabildim. Gözümden büyüyen sayfalar, konular, yazarlar… Sonrasında yukarıda belirttiğim düzen çerçevesinde, alışkanlık kazanmaya başladım. Bu benim için başlarda hobiydi güzel vakit geçiriyordum. Daha sonra kitap okumak benim için; bilgi demek oldu, farklı bir görüş, farklı bir kültür demek oldu. Ve zamanında verdiğim büyük uğraşlar, kendime yaptığım en büyük iyiliklerden biri oldu. Umarım sizin için de böyle olur ve geçmişe baktığınız da kendinizi tebrik edebilirsiniz…
Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? Kitap Okumak İçin Nedenler yazı sonu…
İlginizi Çekebilir: İş İngilizcesi Nasıl Geliştirilir?
Categories
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.