Kovan Film Konusu, Yorumu ve İncelemesi
Kovan Film Konusu Yorumu ve İncelemesi yazımızda; Kovan film konusu yorumu, incelemesi, eleştirisi, yönetmeni, senaristi, oyuncu kadrosu, yayınlanma tarihi, IMDb puanı, fragmanı gibi soruların cevaplarını bulacaksınız…

Bana göre arıcılık bir sanattır. Nasıl ressamlar fırça ve tuvalleriyle eserinin imzasını atıyorsa, arıcılık yapan birey de şefkati ve özverisiyle sanatına dokunuş yapar. Maddi geliri ön planda tutuyor gibi gözükseler de arıları yetiştirmekten, onlarla bir arada bulunmaktan mutluluk duyarlar.
Geçimini ve yıllarını arıcılığa adayan Cemile teyze için de bu durum söz konusudur. Aile kuşaklarının yıllarca emek verdiği arıcılık hobisini (mesleğini) sürdürmeye gayretlidir. Yaşının ilerlemiş olmasına aldırmaksızın geleneği devam ettirebilmek için canla başla savaşmaktadır. Kısacası, eski toprak olarak tabir ettiğimiz yaşlı kesimin ta kendisidir. Bir kavramı inşa etmekten gurur duyan, köy halkının en sevdiği kişilerdendir.
Ancak her canlının bir ömür süresi olduğu gibi Cemile teyzenin de vardır. Hastalığa yenik düşmüş ve yakınları tarafından vaktinin azaldığı anlaşılmaktadır. Artvin’in sempatik köylerinden birinde kızı ve torunuyla yaşamını sürdürürken Almanya’daki diğer kızı Ayşe’ye (Meryem Uzerli) haber yollanır. “Cemile iyi değil, gel…”
Bu duygusal dakikaların ardından hayatını Almanya’da inşa eden evin diğer kızı -Ayşe- ortaya çıkar. Annesini uzun süredir görmediği için evin durumundan bir haberdir. Ölüm döşeğinde olan yaşlı kadın, Ayşe’den -ona göre- imkansızı ister. Yıllardır ailenin geleneği olan arıcılığı devralmasını tembihler. Arı fobisi olan Ayşe bu isteğe olumsuz yaklaşsa da birkaç gün sonra annesinin ölümüyle işe el atmayı kabul eder.
Kovan Film Konusu Yorumu
Cemile’ye yardımlarıyla köyün önemli simgelerinden biri olan Ahmet, Ayşe ile tanışmasının ardından arıcılık işini çekip çeviremeyeceğini hisseder. Arıcılığın geleneksel bir iş olduğunu, sert-katı girişimler yerine; disiplinli prosedürler ile yola devam edilmesi gerektiğini belirtse de, Ayşe modernliğini ön plana çıkartır. Kafkas arılarının gen merkezi olarak gösterilen köye, kimsenin duymadığı modern teknikler kullanmaya başlar. İzleyen bu sahneyle beraber, geleneksel ve modern görüş ayrılığına şahit olur. Böylelikle filmin vurgu yapmaya çalıştığı ilk kriter ortaya çıkar.
Ayşe arıcılık hakkında yeni bilgiler öğrenmeye devam ederken kovanlarını tehdit eden bir diğer faktörle tanışır. Bulundukları yer gereği dağın geniş yamaçlarından ayılar köye inmeye başlar. Ayılardan biri düzenli olarak kovanları alt üst edip, ailenin ürünlerinin kaybolmasına neden olur. Elektrikli teller, gece nöbetleri buna benzer diğer önlemler ayıyı durdurmaz. Böylece Ayşe’nin bir diğer hatası ortaya çıkar. Ayının ölümüyle birlikte filmin akışı da değişmeye başlar…
Dramatik ve keskin bir şekilde giriş yapan Kovan, final sahnelerine doğru sakinliğe bürünür. Hangi mesajları ele alacağını, izleyene ne aktarması gerektiğini karıştırır. Yer yer kamu spotu etkisi yaratan, birkaç sahnesiyle dramatik yönünü kaybedip yolunu kaybeden bir yapıma evrilir.
Bazı sekansları Uzerli’nin nispeten iyi performansıyla yürütmeye çalışsa da etkileyici kıvrımlar yaratamaz. Böylelikle ortaya belgesel tadında bir senaryo çıkar. Her ne kadar ayı sahnesiyle verilmeye çalışılan mesaj apaçık ortada gibi gözükse de senaryonun genel çerçevesinde oldukça pasif kalır. 3-5 dakikalık geçiştirme hissi yaratır. Bu sebeple harika bir film izledik ibaresine yaklaşamaz…
IMDb: 6,7
Kovan Film Oyuncu Kadrosu
- Yönetmen: Eylem Kaftan
- Meryem Uzerli – Ayşe
- Feyyaz Duman – İlker
- Hakan Karsak – Ahmet
- Burcu Salihoglu – Mine
- Sennur Nogaylar – Cemile
Mutlaka Göz Atın: Tell Me Who I Am
Kovan Film Konusu Yorumu ve İncelemesi yazı sonu…
Categories
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.