Skip to content

Nasıl Blogger Olunur? Blogger Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

Nasıl Blogger Olunur Blogger Olmak İçin Ne Yapmalıyım

Bugün itibariyle yaklaşık 4-5 aydır yapmakta olduğum bloggerlık hakkında sizler için rehber niteliğinde olmasını umduğum içerik(ler) yazmaya karar verdim. Sitede bulunan; kitaplar, diziler, filmler ve gezi notları adlı kategorilerden bağımsız olarak, bugüne kadar hayatımda edindiğim ve sizlerden birinizin hayatında mutlaka işe yarayacağını düşündüğüm bilgileri Güzel Edinimler adı altında sizlerle paylaşıyor olacağım. İlk olarak buraya kadar gelmemin en önemli sebeplerinden biri olan ve aranızda bir site açıp içerik üretmek isteyen birisi vardır düşüncesiyle; Nasıl Blogger Olunur? Blogger Olmak İçin Ne Yapmalıyım? başlıklı yazıyla başlamak istedim. Bu yazıda, diğer sitelerden göreceğiniz kapsamlı bilgilerin aksine daha samimi ve gerçekçi yorumlar sizi bekliyor olacak.

İlk olarak sizlere bu işe veya hobiye nasıl başlamaya karar verdiğimi açıklayarak başlamak istiyorum. Yıllardır okumuş olduğum kitaplar, izlediğim dizi ve filmler, gezmiş olduğum çeşitli ülkeler…  Ve bu saydıklarımdan ziyade tüm dünyayı etkileyen Corona virüsü sonrası evde karantina günlerini geçirirken, ansızın gelen bu “site açma” fikri beni bugünlere getirdi. Dâhil olduğum diğer eğitimler haricinde çeşitli yerlerden edindiğim WordPress eğitimi ile ilk adımları atmış bulundum. İçerik üretmekten ziyade WordPress ile tanışmak benim için daha zorlu bir süreçti. Gerek eğitimler olsun gerekse arkadaşlarım sayesinde belirli bir aşamaya geldim. Fakat her gün farklı bir şey öğrenmeye ve keşfetmeye devam ediyorum. Sizlere tavsiyede bulunacağım bir başka nokta, sitenizi açmanıza yardımcı olacak WordPress, Blogger gibi mecraları iyi öğrenmeden somut hareketler yapmamanız.

Fareler ve İnsanlar Kitap Yorumuna hala bakmadınız mı? : Fareler ve İnsanlar

Nasıl Blogger Olunur?

Hayatta birçok şeyi planlamaya çalışsak da bazı olaylar ansızın gelişir, site açma ve blogger olma kavramları benim için ansızın gelişen şeylerdi. Ansızın derken yanlış anlamanızı istemem. Herhangi bir kitap, doğa fotoğrafları veya makyaj malzemeleri gibi içerik üretmenizi sağlayacak bir konu üzerinde yeterli bilginiz yoksa bu işi yapmakta zorlanacağınızı belirtmek isterim. Yeterli bilgi donanıma sahipseniz içerik üretmek veya bir şeyler yazıyor olmak sizin için zor olmayacaktır.

İlk başladığınızda önem vereceğiniz konular; sitenin görünüşü, tasarımı, renkli olsun siyah olsun şeklinde olmamalı. Odaklanmanız gereken konu “özgün içerik” olmalı. Başkalarının saatlerce uğraşıp paylaştığı içerikleri alıp, “yazı paylaşmak için paylaşmak” uğruna yaptığınız paylaşımlar sizi bir yere götürmez aksine Google Bey tarafından olumsuz sonuçlarla karşılaşırsınız. Açın, bakın veya araştırın ama mutlaka kendi cümlelerinizle içerik paylaşın. İlk başlarda saatler değil belki günlerce uğraşacağınız yazınız, 10-20 paylaşım sonrası rahatlıkla kendiliğinden oluşacaktır. Günden güne daha iyi olmak için, hep araştırın hep okuyun.

Günden güne daha iyi olmanın bir başka önemli noktası ise kendinize bir idol veya mentor belirlemenizden geçiyor. Sıkıştığınızda ve çözümünü bulmakta zorlandığınız durumlarda o kişiyle temasa geçerek işlemleri hızlandırabilir ve kendinize yeni bir bilgi katmış olursunuz. Günümüz dünyasında internette bulamayacağınız bilgi olmamasına rağmen bazen arkadaş, mentor yardımı daha mantıklı hale gelebilir. Fakat her şeyi de hazıra beklemeyin. Her zaman belirttiğim gibi araştırmak ve denemekten çekinmeyin. “Site açma” kavramı göründüğü kadar kolay olmasa da içine girdikten sonra sizleri büyük bir keyif bekliyor olacak.

Blogger Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

Bir başka önemli nokta, “amacınız ne, bloggerlıktan veya siteden ne bekliyorsunuz” sorusunun cevabını bulmaktan geçiyor. Kendinizi diğer insanlara tanıtmak, yazarak güzel vakit geçirmek, insanların sizin yazılarınızı görüp beğendiğini hissetmek mi istiyorsunuz? Yoksa işin maddi boyutundan mı bakıyorsunuz? Hobi mi? Para mı? Bu ikili sitenizi geliştirmekte çok önemli role sahip. Hangisini seçersiniz seçin fakat hiçbir zaman aceleci olmayın. Hayatta her işte olduğu gibi burada da kalıcılığı sağlamak kolay bir iş değildir. Planlı ve programlı bir şekilde içeriğinizi üretin daha sonra maddi kısmı düşünmeye başlayabilirsiniz.

Belki de belirtmek istediğim en önemli konulardan biri verdiğiniz emeğin karşılığını alıp alamadığınız. Saatlerce, günlerce uğraşıp paylaştığınız içeriğin insanlar tarafından bakılıp bakılmadığı veya beğenilip beğenilmediği size büyük bir soru işareti yaşattırıyor. Başka işinizden veya sosyal hayatınızdan mahrum kalıp emek verdiğiniz içerik, istediğiniz sonuca varmadığında sizi elbette ki hayal kırıklığına uğratıyor. Fakat kabul edersiniz ki hayatta hiçbir şey kolayca gerçekleşmiyor. Bu yüzden ne olursa olsun pes etmeden daha iyisi ve başarılısı için mücadele bırakmayın.

Konuyu kısaca özetlemek gerekirse; yukarıda benim de zamanla tecrübe ettiğim ve size yardımcı olacağını düşündüğüm Nasıl Blogger Olunur? Blogger Olmak İçin Ne Yapmalıyım? sorularının cevaplarını vermeye çalıştım. Kafanıza bir şeyi koyduktan sonra yapamayacağınız hiçbir şeyin olmadığını söylemek istiyorum. Zamanla bilgi ve deneyimlerinizin üstüne koydukça güzel sonuçlarla karşılaşacağınızı söyleyebilirim. Yazmak istediğiniz konuları iyi seçip, onlarla ilgili yeterli bilgiye sahip olup ve çizginizi bozmayıp özgün içerikler üreterek güzel yerlere gelmeniz dileğiyle. Hayata dair aklınıza gelebilecek her türlü Güzel Edinimler için siteyi ve sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın. Sorularınız veya hayata dair merak ettiğiniz güzel önerileriniz olursa yorum yapmaktan veya sormaktan çekinmeyin.

Liked it? Take a second to support Canberk Hatipoğlu on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: