Skip to content

Romanzo di una strage (Bir Katliamın Romanı) Film Konusu ve Yorumu

Romanzo di una strage (Bir Katliamın Romanı) Film Konusu ve Yorumu yazımızda; Romanzo di una strage (Bir Katliamın Romanı) film konusu, yorumu, incelemesi, ayrıca eleştirisi, yönetmeni, senaristi, oyuncu kadrosu, yayınlanma tarihi, IMDb puanı, fragmanı gibi soruların cevaplarını bulacaksınız…

Romanzo di una strage (Bir Katliamın Romanı) Film Konusu ve Yorumu

Tarihin esrarengiz gelişmelerinden ilham alınarak ortaya çıkartılan filmler, geçmişi yaşamak ve hissetmek adına önemli bir basamaktır. Tarihi seven-sevmeyen fark etmeksizin, bir bomba ile onlarca kişinin ölümüne yol açan nedenler, gelişmeler izleyenler için merak konusu olur. Bu nokta da devreye tarihin tozlu yapraklarını çevirmek girer. Yaşanan bombalı saldırılara sebep olan kavramın ne olduğu, kimin yaptığı veya olası planlanmış diğer girişimler ortaya çıkar.

Fakat bu hikâyeyi inşa etmek, bir kitaptan okumak kadar kolay değildir. Filmin içeriğini oluşturmak için yüzlerce kişiden faydalanmak gerekmektedir. Ekibin geniş olması, daha fazla detay için hayati önem taşır. İzleyeni olayların yaşandığı yıllara götüren gerçek görüntüler konulmalı, karakterleri yaşayıp hissederek oynayacak oyuncular bulunmalı ve gerisi izleyene bırakılmalıdır.

Türkçeye Bir Katliamın Romanı olarak çevrilen 2012 yapımı Romanzo di una strage, bizleri 1960’lı yılların sonuna götürür. Ve İtalya Milano’da 21 Aralık 1969 gününde 17 kişinin ölüp yüzlerce kişinin yaralanması sebep olan Ulusal Tarım Bankası Piazza Fontana’daki büyük patlama hakkındaki detayları sunma gayesindedir.

Romanzo di una strage (Bir Katliamın Romanı) Film Yorumu

Ancak gelişmeleri yavaş yavaş inceleme konusunda ısrarcıdır. İlk olarak dönemin başlıca siyasi olaylarını gözden geçirir. İtalyan politikacıların hükümet üzerindeki etkilerine, görüşlerine ön ayak olur. Komünistlerin, anarşistlerin ve faşistlerin protestolarına ayna tutar. Ve dönemin Cumhurbaşkanı Giuseppe Saragat’a karşı olan tutumlarını gün yüzüne çıkartmayı hedefler. Arkasına güçlü medya ordusunu alan halk, tarihte sıkça görülen ayaklanmalara sebep olur. (ABD-NATO problemleri, savcı-polis durumları..)

Yaşanan gelişmeler bu birkaç cümle kadar basit şekilde özetlenemez ancak genel görüş ifade etmesi açısından önemlidir. Çünkü Aralık 1969’da gerçekleştirilen bomba saldırısı, Milano ve İtalya’nın kaderi açısında önemli bir konumdadır.

Ses getiren bomba saldırısının ardından birtakım kişiler göz altına alınır. Ve bu isimlerin başında anarşist Giuseppe Pinelli gelmektedir. Bazı kitap ve filmlere konu olan hikayesiyle grubun ender üyelerinden olan Pinelli, birkaç kanıt gereği saldırının şüphelileri arasında yer alır. Soruşturmadan sorumlu olan Calabresi, Pinelli ile sohbet gerçekleştirir. Ve Pinelli’nin suçsuz olduğu yorumu ortaya çıkar. Ancak o dakikadan sonra Pinelli camdan atlayıp ölür. (ya da infaz edilmiştir.)

Pinelli’nin ölümü ortalığı sonuna kadar alevler. Ve kalan dakikalar; medya, halk ve hükümet üçgeni arasında yaşanan gelişmelere sahne olur. Bomba saldırıların olası suçluları detaylı olarak ele alınırken ortaya çarpıcı iddialar çıkar.

Tarihle ilgisi olanın-olmayanın bayılarak izleyeceğini düşündüğüm belgesel tadındaki bir yapımın daha sonuna geldik. Sonuç olarak; oyuncuların, senaryonun, kurgunun kusursuza yakın işlendiği ve görüşlerini net bir şekilde izleyene aktarabilen kimliğiyle ön plana çıkan Romanzo di una strage izlemeye değerdir…

IMDb: 7,2

Bir Katliamın Romanı Film Oyuncu Kadrosu

  • Valerio Mastandrea – Luigi Calabresi
  • Pierfrancesco Favino – Giuseppe Pinelli
  • Michela Cescon – Licia Pinelli
  • Fabrizio Gifuni – Aldo Moro
  • Thomas Trabacchi – Marco Nozza
  • Andreapietro Anselmi – Guido Lorenzon
  • Denis Fasolo – Giovanni Ventura
  • Omero Antonutti – Giuseppe Saragat

Mutlaka Göz Atın: Pagglait

Romanzo di una strage (Bir Katliamın Romanı) Film Konusu ve Yorumu yazı sonu. Öyleyse sizlere iyi seyirler dilerim. Diğer içerikler için takipte kalın…

Liked it? Take a second to support Canberk Hatipoğlu on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Bir Cevap Yazın

%d