Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Film Konusu ve Yorumu | The Boy Who Harnessed the Wind
Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Film Konusu ve Yorumu | The Boy Who Harnessed the Wind yazımızda sizleri; Rüzgarı Dizginleyen Çocuk film konusu, yorumu, incelemesi, yönetmeni, senaristi, oyuncu kadrosu, yayınlanma tarihi gibi soruların cevapları bekliyor…

Dün Netflix’in orijinal içeriklerine göz atarken, önüme Rüzgarı Dizginleyen Çocuk diye bir film çıktı. Konusu veya oyuncuları hakkında hiçbir bilgim olmadan açıp izlemeye başladım. Filmin başında çıkan “Bu film gerçek bir hikâyeden uyarlanmıştır” yazısıyla filmi daha çok ilgiyle izledim ve izledikten sonra iyi ki izlemişim dedim. Yoksulluk içinde büyüyen bir çocuğun, uzun çabalar sonucunda kendi ailesini ve halkını; açlık ve sefillikten nasıl kurtardığına şahit oldum.
Yukarıda da belirttiğim gibi film gerçek bir hikâyenin uyarlanması. Film, 13 yaşındaki William Kamkwamba ismindeki bir çocuğun hayat hikâyesini konu ediyor. Ailesiyle birlikte Malavi’de yaşayan William, zeki bir o kadar çalışkan bir çocuktur. Ailesinin parasızlığı yüzünden okuldan atılmıştır. Yoksulluğun yoğun bir şekilde yaşandığı Afrika ülkesinde, yağmurun yağmaması çiftçi halkı zor durumda bırakır. Yiyecek veya toprak konusunda devletten de yardım alamayan halk, açlık yüzünden ölümle yüz yüze gelir.
Bu noktadan sonra 13 yaşındaki William devreye girer. Okuldan atılmasına rağmen gizlice gittiği okul kütüphanesinde, çeşitli çalışmalar yapar. Fizik bilgisiyle akranlarının yanında dahi olarak anılan William, kuraklığa çözüm olarak bir rüzgar gülü inşa eder. Rüzgar enerjisiyle elektrik üretir ve su pompasını çalışır hale getirir. Bu sayede halkın tek gelir kaynağı olan toprakları verimli hale getirir. Toprağın kuruluktan çatladığı dönemde, insanlar ekinlerini rahatlıkla ekebilir hale gelir.
Gece Vurgunu Film Yorumuna Hala Göz Atmadınız mı? – Gece Vurgunu
Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Film Konusu ve Yorumu
Bir dönemi kurak, bir dönemi sellerle geçen ve devletin(iktidarın) tek isteği “en güçlü benim, gücü her zaman elimde tutarım” mentalitesiyle ilerlediği Afrika ülkesinde halkın tek istediği, kurak veya zorlu dönemlerde devletten gelecek bir yardım. Devlet de bunu elinin tersiyle güzelce çevirince, halk birbirinden yiyecekler çalmaya başlıyor. Aileler günde 1 öğün yemeye başlıyor ve babalar evlatlarını doyurabilmek adına aç kalıyor. Bir sahnede William’ın annesi, kızına diyor ki: “Açlıktan ölmemen için kolumu kestiğimde annen olduğumu hatırlarsın.” Dünyada adaletin olmadığının ve insanlarda empati duygusu olmadan bir yere varılamayacağının diğer bir kanıtı olmuş Rüzgarı Dizginleyen Çocuk.
Netflix yapımı 2019 filmin yönetmen koltuğunda Chiwetel Ejiofor bulunuyor ve film aynı zamanda 2018’de ilk basımı gerçekleşen aynı isimli kitaptan uyarlanıyor. Film yönetmeni Chiwetel Ejiofor’a ayrı bir parantez açmak istiyorum. Uyarlama bir film gibi gözükse de senaryoyu gayet başarılı bir şekilde oluşturmuş. Aslında bakıldığında gayet dram dolu bir hikâye olmasına rağmen acıklı ve üzücü sahnelerin ölçüsünü abartmayarak filmi gayet iyi bir noktada başlatmış ve bitirmiş. Asıl vurgulamak istediği olayın William Kamkwamba olduğunu açıkça belirtmiş. Bunu gerçekleştirmeseydi büyük ihtimalle film bayağı uzun olurdu.
Aşırı beğendiğim ve duygusal dakikalar yaşatmama sebep olan filmin, oyuncu kadrosu için aynı güzel düşünceleri söyleyemeyeceğim. Filmin harika konu ve senaryosuna rağmen oyuncuların, rolleri tam olarak kaldırabildiklerini düşünmüyorum. İçime işleyen sadece iki karakter bulunuyor. Başrol oyuncusu, William Kamkwamba’yı canlandıran Maxwell Simba ve onun babası rolündeki Chiwetel Ejiofor, Trywell Kamkwamba karakterini gayet başarılı oynamış. Filmin oyuncu kadrosu şu şekilde:
- Aïssa Maïga – Agnes Kamkwamba
- Lily Banda – Annie Kamkwamba
- Lemogang Tsipa – Mike Kachigunda
- Joseph Marcell – Chief Wembe
- Noma Dumezweni – Edith Sikelo
Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Film Konusu ve Yorumu | The Boy Who Harnessed the Wind yazı sonu. İyi seyirler…
İlginizi Çekebilir: Aşk ve Gurur
Diğer içeriklerde görüşmek üzere…
Categories
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.