Skip to content

Seaspiracy Belgesel Film Konusu, Yorumu ve İncelemesi

Seaspiracy Belgesel Film Konusu, Yorumu ve İncelemesi yazımızda; Seaspiracy belgesel film konusu, yorumu, incelemesi, Netflix eleştirisi, yönetmeni, senaristi, oyuncu kadrosu, yayınlanma tarihi, IMDb puanı, fragmanı gibi soruların cevaplarını bulacaksınız…

Seaspiracy Belgesel Film Konusu, Yorumu ve İncelemesi

Son aylarda Netflix kullanıcılarının ortak bir kanısı bulunmaktadır. Film veya dizi sektöründe yeterli çıkışların olmadığı belgesel türünde ise son yılların en iyi içeriklerinin piyasaya sürüldüğü söylenmektedir. Yine de bu yorumlar kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ancak yapımların izlenme oranları, yorumların doğruluğuna ön ayak oluyor. Yayınlanmasının üzerinden sadece birkaç gün geçen “Varsity Blues Operasyonu: Üniversiteye Giriş Skandalı” ve “Şüphe Altında: Wesphael Davası” bu içeriklerin en basit örnekleri olarak karşımıza çıkıyor. (bu içeriklere kesinlike göz atmalısınız.)

24 Mart’ta izleyenlerle buluşan Seaspiracy, yukarıda saymış olduğum belgesellerden farklı bir konuyu ön plana çıkartıyor. Ali Tabrizi’nin hem yönetmenlik hem de anlatıcılığını yaptığı Seaspiracy, son yıllarda giderek artan sorunlardan birini ele alıyor.

Bildiğiniz üzere denizler, okyanuslar insan ve doğa sağlığı için önemli bir konumda bulunmaktadır. Yüzlerce canlının ekolojik dengesiyle beraber, atmosferdeki karbondioksit miktarı azalırken oksijen miktarı ise tahmin edildiğinden daha fazla artmaktadır.

Ancak Seaspiracy’nin başında anlatılan verilere göre, son yıllarda oksijen miktarında azalış karbondioksit oranında da artış olduğu söylenmektedir. Buna neden birinci etkeninin -ilginçtir ki- denizlere ve okyanuslara atılan çöpler olduğu belirtilmektedir. Okyanusa atılan çöpler de balıklar tarafından yemek zannedilip yutulmaktadır.

Seaspiracy Belgesel Film Konusu ve Yorumu – Netflix

Ve nihayetinde geriye sadece karaya vuran yüzlerce balık kalmaktadır. Midelerinde ise plastik poşetler, çatallar ve gereksiz envanterler olduğu belirtilmektedir. Böylece deniz altındaki ekolojik denge bozulmaya başlar. Yapılan onca uyarıya rağmen hala çevresel sorunların yaşanması insanlık açısında büyük bir sorun teşkil etmektedir…

Ekosistem değişimine sebep olan diğer büyük etken ise izleyeni şok edecek kıvrımlarıyla belirir. Ticari balıkçılık. Özellikle Asya ülkelerinin önderliğinde yürütülen operasyonlarda, tonlarca balık öldürülüp çeşitli yollarla başka işverenlere satıldığı vurgulanır. Böylelikle kurumlar ve bireyler arası yığınla para akışı sağlanmaktadır.

Yaptıkları işler ise kendilerince gayet masumca gözükür. Mavi yüzgeçli orkinoslar, yunuslar, köpekbalıkları ve aklınıza gelebilecek pek çok canlı, kurumların çeşitli çıkarları yüzünden ölüme terk edilir. Geriye de gelecek nesiller için endişe verici bir durum oluşmaya başlar. Ekosistemin yerle bir olduğu, bütün dengelerin şaştığı, değişik türlerin belirdiği ve okyanusa yarar sağlamak yerine olası faydalılara zarar verdiği bir ekolojik yapı oluşur.

Belgeselde anlatılan bilgiler bu kadar basit şekilde ele alınmamaktadır. Çeşitli kuruluşlarla röportajlar ve bilgi aktarımları sağlanır. Balıkçılığın eskisi gibi berrak bir iş olmadığı ve her bireyin kafasında ticaret olduğu ispat edilmektedir. Köpekbalıklarının yüzgeçlerinin, orkinoslar için feda edildiğini; yunusların, balinaların bir hiç uğruna dağa doğrusu para için öldürüldüğü vurgulanır. Kurumların ilginç tekniklerini, balık avının gözlemlememesine rağmen onaylı belgelenmesinin örneklerine değinilmektedir. Mutlaka ama mutlaka izleyin…

IMDb: 8,5

Seaspiracy Belgesel Film Konusu, Yorumu ve İncelemesi yazı sonu. Öyleyse sizlere iyi seyirler. Diğer içeriklerde görüşmek üzere…

Liked it? Take a second to support Canberk Hatipoğlu on Patreon!
Become a patron at Patreon!
%d blogcu bunu beğendi: