Sosyal İkilem Belgesel Konusu, Yorumu ve İncelemesi | The Social Dilemma

Sosyal İkilem Belgesel Konusu, Yorumu ve İncelemesi | The Social Dilemma yazımızda sizleri; Sosyal İkilem belgesel konusu, yorumu, incelemesi, yönetmeni, senaristi, oyuncu kadrosu, yayınlanma tarihi gibi soruların cevapları bekliyor…
Bugün sizlere, Netflix’in bizlere sunmuş olduğu harika ve anlamlı belgesellerden biri olan Sosyal İkilem orijinal adıyla The Social Dilemma’dan bahsedeceğim. 2020’de izleyicilerle buluşan orijinal Netflix yapımı belgeselin konusu, hepimizi ilgilendiren cinsten. Her saniyesini “yok artık” diyerek izlediğimi ve bitirdikten sonra, sosyal medya programlarına karşı daha da bir ön yargıyla yaklaşmaya başladığımı belirtmeden yapamayacağım.
Belgelin konu ve içeriğine geçmeden önce, yapımla ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum. Yönetmenliğinde Jeff Orlowski’nin olduğu, yapımcılığını ise Larissa Rhodes’in yaptığı Netflix belgeselinin yayınlanma tarihi bir hafta önceydi. (9 Eylül 2020) Senaryosu; Davis Coombe, Jeff Orlowski Vickie Curtis ve Vickie Curtis tarafından oluşturmuş ve IMDb tarafında 8,1 gibi önemli bir puana layık gösterilmiş.
İlgini Çekebilir: Netflix Belgesel Listesi
Sosyal İkilem Belgesel Konusu Yorumu ve İncelemesi
Netflix’in belgesellere olan ilgisini hepimiz biliyoruz fakat bu belgeselin aralarındaki en faydalı içeriklerinden biri olduğunu söylemem gerekiyor. Belgeselde anlatılan konu şöyle: günümüzün önemli sosyal medya babalarının (Twitter, Youtube, Facebook, Instagram, Google vb.) bizi -ve doğal olarak- hayatımızı nasıl çaldığı anlatılıyor. Röportaj şeklinde bizlerle buluşan belgeselde, birbirinden değerli isimler yer alıyor. Bu isimler, yukarıda saymış olduğum sosyal medya devlerinde eskiden çalışmış kişiler. Bir tanesi eski Facebook gelir kazandırma yöneticisi, bir tanesi Facebook like butonunu yaratan kişi, tasarım geliştiricisi, reklam düzenleyici… Bunun gibi önemli pozisyonlarda görev almış ve bırakmış kişiler. Her birinin ismini söylemekle sizi yormayacağım.
Sosyal medyanın insanlar üzerindeki etkisi, insanları nasıl istedikleri gibi kullandıkları ve günden güne kendilerine bağımlı hale nasıl getirdikleri bu belgesel ile gözler önüne seriliyor. İşin en ilginç yanı ise röportajda yer alan dehaların, bu özelliklerden yakınır hale gelmesi. O özellikleri geliştirmek için aylarını belki de yıllarını harcayan bu insanların; kendi ağızlarından nasıl bağımlı hale geldiklerini ve bu uygulamaları çocuklarına kullandırmadıklarını dinlemek, şaşırtıcı ve gerilim dolu dakikalar yaşamama sebep oldu. “İnsan kendi yaptığı işten neden bu kadar çekinir ki? Ne yapmış olabilir ki?” gibi soruları duyar gibiyim. Sizi 1 buçuk saatlik süren harika bir belgesel bekliyor.
Bir uygulamada beğendiğimiz veya paylaştığımız içeriklerle; bizi ve kişiliğimizi anlayıp önümüze çıkardıkları reklamlar; önümüze çıkacak gönderiyi belirleyen algoritmalar; uzun süredir giriş yapmadığımız programa, saçma ama gerçekmiş gibi hissettiren bildirimler ile uygulamaya girmeye zorlama ve belgeselde sık sık geçen bir diyalog: uygulamalara para vermemize rağmen ürünün biz olduğumuz. Bu yüzdendir ki bizi uygulamada daha fazla tutmaya çalışıyorlar. “Sizin için öneriler”,” uygulamaya yeni bir arkadaşın katıldı, merhaba de”….
Umarım belgeselin bana kattığı acımasız gerçekleri, sizler de anlar ve bu konuyla ilgili bakış açısı kazanırsınız. Dün “kitap okuyamama sorunu” üzerine yazmış olduğum yazının üstüne bu tarz bir belgesel izlemek beni etkilediği kadar sizi de etkileyecektir ve kitap okumak çok daha kolay olacaktır. İyi seyirler!
Sosyal İkilem Belgesel Konusu Yorumu ve İncelemesi yazı sonu…
Categories
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.