Skip to content

The Platform Film Konusu ve Yorumlarım

The Platform Film Konusu

The Platform, orijinal ismi ile ‘El hoyo’ , İspanya yapımı bir filmdir. 2019 yılında Toronto Film Festivalinde ‘halkın seçimi’  ödülüne layık görülmüştür. The Platform film yönetmenliğini Galder Gaztelu Urrutia üstlenmiştir. Oyuncu kadrosunda ise; Ivan Massague, Antonia San Juan, Alexandra Masangkay, Emilio Buale gibi isimler yer almaktadır.

Film, kesinlikle bir kapitalizm eleştirisi. Ve filmin benzetildiği diğer yapımlarda bunu destekler nitelikte. Filmi izlerken, Parasite, Küp(Cube) gibi yapımları akla getirdiği söyleniyor. Ki ben de bu sanıya katılıyorum.

The Platform Film Konusu

Gelelim içeriğe; filmin tamamı bir hapishanede geçiyor. Ama alışagelmiş hapishanelerden farklı. Her hücrede iki mahkumun kaldığı dikey ve katlı bir hapishane. Gönüllü gelen kişiler de var bu hapishaneye.  Başrol oyuncusu olan Goreng de muhtemelen buranın bir sosyal deney olduğunu varsayıp gönüllü katılanlardan.

Mahkumların, her ay kaldıkları kat değişiyor. Şanslı olanlar üst kata çıkıyor, şanssız olanlar ise alt kata düşüyorlar. Mücadelelerle dolu hayatta kalma savaşı başlıyor…  

Yemekler(özenle hazırlanmış, lüks yemekler) , filme de ismini veren bir platform aracılığıyla her gün her hücrede çok az kalmak suretiyle yukarıdan aşağı doğru inmektedir.

Aslında bütün konu bu platform etrafında şekilleniyor. En üstlerde kalan mahkumlar bu çok özenle hazırlanmış yemekleri hunharca ve pis bir şekilde mideye indirirken; alt kattaki mahkumlar üstten gelen artık yemekleri yemek zorunda kalıyorlar. Hatta en alttakilere hiç yemek kalmıyor. Cidden altta kalanın canı çıkıyor.

Tek amacın  hayatta kalmak olduğu bu hapishanede insanlar giderek çığırından çıkarak insanlıklarını unutuyorlar.

Filmin asıl kahramanları Goreng ve Baharat, bu düzeni bozmak için uğraşacaklar. Hedefleri; herkesin yeteri kadar yemek yerse, en alttaki kişilere de yemek gidebileceği fikrini tüm hapishaneye aşılamak.  Goreng ve Baharat’ın işi o kadarda kolay olmuyor. Bencil insanları örgütlemek, ikna etmek oldukça zor bir iş. Bu yüzden bu durumdan en üstü yani yönetimi haberdar etmeleri gerekiyor.

İstediklerine ulaşmak için son katı bulmaya çalışacaklar. Fakat her katta karşılaştıkları farklı karakterler yer yer onları bu umuttan uzaklaştırsa da en son katı bulduklarında karşılarına onları ve sizi bekleyen bir sürpriz çıkıyor.

Her izleyenin bahsettiği gibi ben de filmin sonunda ‘’ eee ne oldu şimdi?’ dedim. Belirsizliklerle dolu bu filmin sonunda şahane bir film demedim. Ta ki yönetmenin röportajına kadar:

Bir röportajda Urrutia’ ya filmin sonuna ve iletilmek istenen mesaja dair sorulan sorulara verdiği cevap:

“Bu büyük bir mesele. Önemli olan her birimizin elimizdekilerle ne yaptığı. Bu bizim bulunduğumuz seviyede olur. Elbette adaletsizliği protesto etmeli ve bildirmeliyiz. Kendimizi korumaya devam edecek miyiz? Böylece başkaları yanlış yaptığında yapmamız gereken şeyi yapmaz mıyız? Daha önce söylediğim gibi bu bir toplumsal özeleştiri. Kimseye ne yapacağını söyleme konusunda yetkili değilim. Film yalnızca açığa çıkarmayı amaçlıyor, doktrinleştirmeyi ya da ders vermeyi değil. Elbette yapması gereken şeyleri yapanlar var, ama çoğumuz günü bahanelerle geçiriyoruz.”

https://kulturflix.com/netflix-yapimi-the-platformun-yonetmeni-filmin-sonu-hakkinda-konustu/
Liked it? Take a second to support Fatma Yılmaz on Patreon!
Become a patron at Patreon!
%d blogcu bunu beğendi: